Sık Sorulanlar

shop_feature_4sık sorulanlar

Diş Sağlığı Konusunda Sık Sorulanlar

Diş çekimi işlemi, dişlerin ve çevresindeki yumuşak dokuların lokal anestezisi ile yapılır, diş uyuşturulur. Hasta işlem sırasında hiçbir ağrı duymaz. Sadece dişin oynatılması ve yerinden çıkarılması sırasındaki baskı hissini algılar.

Diş siniri, diş uyuşturularak diş köklerinin kanalları temizleyen ve genişleten aletler yardımıyla alınır. Diş sinirinin alınmasıyla dişte var olan ağrı geçer. Bu tedavi kanal tedavisi olarak adlandırılır.

Kanal tedavisi işlemi, diş uyuşturularak ve hasta hiçbir ağrı duymadan yapılır. İşlem sırasında diş sinirine kadar ulaşmış olan diş çürüğünün temizlenir, dişin içindeki ve diş kökü kanallarındaki sinir-damar paketi olan dokun çıkarılır, kök kanalları genişletilir ve doldurulur. En sonda dişin dolgusu yapılarak işlem tamamlanır. Dişin durumuna göre kanal tedavisi iki veya daha çok seans sürebilir. Seanslar arasında kök kanallarına bazı iyileştirici ve dezenfekte edici ilaçlar konularak bekletilir.

Hassas dişler için flor jeli ve vernik uygulamaları yapılabilir. Ayrıca piyasada bu amaçla satılan lokal olarak hassas dişlere uygulanabilen macunlar da mevcuttur. İleri seviyedeki hassasiyet durumlarında, dişeti sağlığı ve çürük varlığı analizi açısından bir diş hekimi muayenesi yapılmalıdır. Laser uygulamaları da hassasiyet gidermek amaçlı tercih edilebilmektedir.

Porselen diş kaplamasının diş hazırlığı aşaması, ilgili diş veya dişlerin tüm yönlerinden belirli miktarlarda kesilmesiyle kaplamaya yer ve giriş yolu sağlanmasıyla yapılır. Aynı gün veya dişetlerinin toparlanması için verilecek birkaç günden sonra aşındırılmış olan dişlerin ölçüsü alınır ve diş teknisyenleri model üzerinde porselen diş kaplamasını hazırlamaya başlar. Alt yapı ve üstyapı provaları tamamlanan kaplamalar, hastanında onayıyla dişler üzerine yapıştırılır.

Zirkonyum beyaz renkli bir metaldir. Biyouyumlu yapısı ve estetik özelliği sayesinde porselen kaplamalarda altyapı materyali olarak kullanılmaktadır. Metal altyapılı porselene kıyasla gri yansımanın daha az olması, özellikle dişin dişetiyle birleştiği bölgede estetik avantaj sağlar.

Üretim tekniği ve kimyasal yapısına göre çok sayıda farklı porselen çeşidi mevcuttur. Bunları piyasada daha sık kullanılan genel bir sınıflamayla, metal altyapılı porselen, zirkonya altyapılı porselen ve tam seramik porselenler olarak sınıflamak mümkündür.

Diş köprüsü eksikliği olgularında, ilgili diş boşluğunun önünde ve arkasındaki dişlerden destek alınarak doldurulması işlemidir. Bu işlemde yeterli sayıdaki destek diş kesilir, kaplanır ve eksik dişler de yerine konur.

Sistemik yolla vücudumuza giren vitamin ve minerallerin bir kısmı özellikle büyüme ve gelişim aşamasında dişlerin yapısına katılır, ilerleyen dönemlerde de yine diş ve dişeti sağlığının devamlılığının sağlanmasına yardımcı olur.

Dişlerimizin en büyük düşmanı fırçalamayla uzaklaştırabileceğimiz besin artıkları ve plak tabakasının uzun süre uzaklaştırılmaması sonucu bakteriyel faaliyetin dolayısıyla diş çürüklerinin ve dişeti hastalıklarının ortaya çıkmasıdır. İleri seviyede ilerlemiş diş çürüğü ve dişeti hastalığı diş kayıplarına yol açabilir.

Başka Sorunuz Var mı?

    Nasıl yardımcı olabiliriz?